IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да действа сега, ако иска да постигне автономия при металите

Реализирането на наличните проекти за добив и обработка на суровини няма да са достатъчни да покрият бъдещото търсене – трябва да се помисли и за рециклирането

08:18 | 28.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Я пак провери откога Европа разчита на руски газ? Кога са ги хранили с помощи? А, микроцефалчик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Ти за Норникель чувал ли си, момче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хех... Импе, що пишеш небивалици от 1001 нощ?! Да е некъв посредствен сайт с надъхани иZрожденци разбирам, ама хич да не е фактите са лесно проверими. Нито расиията е държавата с най-големи и достъпни залежи на никел и мед, нито има големи компании опериращи в този сегмент. Да не напиша, че не е и значима сила дори. Стига с тези елементарни опорки и разсъждения...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, комплексирано панелно гномче, само да ти напомня, че 1990та година, когато ссср фалира, Западът беше най-развитата част от света БЕЗ "великите" мордорски суровини. И хранеше с помощи години наред opките. Същото ще стане и сега, колкото и жално да скимтиш от ъгъла, как не могло без пPocия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
"Стратегията за стратегическите суровини на Европа има за цел да помогне на региона да постигне самодостатъчност при добива на метали и обработката им." - Стигнах само до тук и започнах да се смея прекалено силно, за да мога да продължа. 8 минути да се успокоя и сега мога да напиша, че тия планове са като написани от 10-годишно. Кой го е измислил това - сигурно тимерманс? Глупито не може да разбере, че ЕС просто НЯМА необходимите залежи на суровини !!! Е, може и да има - ако тръгне да копа на 10 км дълбочина. Няма и как - рециклирайки батериите на 2 000 електромобила, да обезпечиш производството на батерии за 200 000 автомобила. Отделно всичко е свързано с енергия, която ЕС няма. Няма и да има без газ и атомчета. Да не говорим, че специалистите казват, че например медчицата - дори само за зелени пpocтотии да се използва, няма да стигне дори до средата на "прехода". И сега в най-големите медодобивни райони дигърите са принудени да добиват и обработват все по-бедни руди, със съдържание на метал 3-4 пъти по-ниско от това преди 30 години. Новите големи находища са все в държави като Русия, Монголия, Замбия... ама и те няма да стигнат доникъде. Добивът на никелчец се доминира от две хипермогъщи компании - Норикель и Вали. Ама и те не са в държави, първи ортаци на ЕС. Литийчец в природата има ного - но да се извлича примерно от морската вода - трябват колосални количества енергия. Редкоземните - именно затова са РЕДКОЗЕМНИ - щото не ги гребеш с лопата като желязна руда в западна Австралия. С една дума нещата са ясни - тия зеленаши ще откраднат няколко трилиона, после ще вдигнат рамене и ще кажат: "Ми не става, няма суровини - съжаляваме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Народа трябва да действа сега, защото бандата на Кирчо и Кокорчо готви фашизъм: https://youtu.be/Mr-3OJTufLI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още